Norah

Begin november haalde ik mijn merrie Norah uit het land. Direct viel mij op dat haar linkerachterbeen wat dikker was rondom het gebied van de kogel. Ze liep echter niet kreupel in stap en ook bij het draven liet ze geen kreupelheid zien. Ik besloot het nog even aan te kijken en bij verandering de veearts te raadplegen. Eigenlijk was dit de volgende dag al zover. Haar kogel was inmiddels twee keer zo dik geworden. Dit heb ik toen meteen gekoeld en de veearts gebeld voor een afspraak de volgende dag.

 

De veearts zag bij aankomst eigenlijk meteen al dat het niet goed was. Hoewel Norah nog steeds niet kreupel liep, was aan de omvang van haar kogel duidelijk te zien dat er iets niet klopte. Norah werd meteen op rust gezet, kreeg orale en smeerbare onstekingsremmers en moest tweemaal daags gekoeld worden voor twee weken. De zwelling moest eerst afzwakken voor er een echo gemaakt kon worden om vast te stellen of er schade was aan de pezen.

 

Twee weken later was de zwelling voldoende gezakt om een echo te maken. Hieruit bleek dat er gelukkig geen schade was aan de pezen en spieraanhechtingen. Norah had wel een peesschede ontsteking. Waarschijnlijk door trauma aan de kogelband. Ik moest rekening houden met minimaal een revalidatie periode van 3 maanden en misschien zelfs wel langer. Haar kogel werd ingespoten met ontstekingsremmers en er werd een stapschema opgesteld. Eenmaal daags tien minuten aan de hand over een verharde ondergrond stappen en na vier weken weer een controle.


Gedurende deze weken slonk de kogel van Norah iets verder, maar helaas nog niet goed genoeg. Ook de veearts gaf na de vier weken bij de controle aan dat ze had verwacht dat het dunner zou zijn. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ik er voorzichtig rekening mee moest houden dat de zwelling die er nu nog zat er ook zou blijven. Aangezien Norah nog maar 5 jaar oud is en ik alles voor haar wilde doen om de kogel beter te krijgen, ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Margriet is eerder bij mijn beide merries geweest voor fysiotherapeutische behandelingen. Via een stalgenoot hoorde ik dat zij ook behandelingen deed met een laser. Dit was de high power lasertherapie. Ik heb vervolgens, na overleg met mijn veearts, een afspraak met Margriet gemaakt om te kijken of dit ook voor Norah een optie zou zijn. Na het bekijken van haar been was Margriet gelukkig positief.We spraken eerst af om te beginnen met tweemaal per week de kogel te laseren. Omdat er inmiddels al veel gedaan was met Norah haar been was ik best een beetje sceptisch, maar wilde het toch graag een kans geven.

Norah haar kogel werd op een woensdag voor het eerst behandeld met meteen een vervolgafspraak voor de volgende zaterdag. Twee dagen na de eerste behandeling was er al enorme verbetering zichtbaar. De zwelling op haar kogel was zichtbaar behoorlijk afgenomen! Na drie behandelingen was de zwelling al voor 75% verdwenen. Ik kon natuurlijk wel juichen! In twee weken behandeling met de high power laser therapie was er meer verbetering zichtbaar dan 8 weken ervoor.

 

Inmiddels is Norah vijf keer behandeld en als je niet beter weet zou je denken dat er niks meer aan de hand is. De kleine zwelling die er nog zit zal hoogstwaarschijnlijk langzaam verdwijnen wanneer ze opbouwend weer aan het werk gaat. Dit doen we uiteraard rustig aan om de kogel weer te laten wennen aan beweging. Ik ben ontzettend blij dat ik dit gedaan heb en dat Norah hier zoveel baat bij heeft gehad!

 

Nathalie Broers